HU EN

Borainkról

Feldolgozás - Borkészítés - Palackozás

Mind a szőlőtermesztés, mind a borászat tekintetében törekszünk a leg környezetkímélőbb- és legkorszerűbb technológiák követésére. A szőlőterületeinken integrált szőlőművelést alkalmazunk, kisebb területeken pedig évek óta alkalmazzuk a biodinamikus művelést.

 

A minél magasabb minőség érekében a standard boroknál visszafogott – maximum 2 kg / tőke – a prémium poraink esteében szigorú terméskorlátozást alkalmazunk – 1 kg / tőke.

 

A szüret időpontjának megválasztásában az optimális – fenolos érettséget – tartjuk szem előtt.

Törekszünk az egyensúly megtartására, ezért kerüljük az éretlen és a túlérett szőlő beszüretelését. A szőlő feldolgozását a legkorszerűbb és leggyorsabb technológiával végezzük. A leszedett szőlőt – a szemek épsége érdekében - 15 kg-os műanyag ládákban gyűjtve a legrövidebb időn belül – maximum egy óra – dolgozzuk fel.
 

A válogató asztal garantálja, hogy csak az ép- és egészséges bogyók kerüljenek a finom roppantás után a hőmérsékletszabályozott acéltartályokba.

 

Az erjedés hibátlan lefolyása érdekében minden esetben speciális fajélesztővel oltjuk le a lebogyózott szőlőt.
 

 A fehér és a rosé borok készítésénél azonnali lé elválasztást, majd flotációs musttisztítást alkalmazunk.
 

A vörösboroknál a szekszárdi karakter kidomborítása érdekében nagyon kíméletes macerációt alkalmazunk naponta 2-3 –szor. A prémium boraink esetében speciális erjesztő tartályokat – Taucher (taposó) tankokat használunk.

Ezt követően, fajtától- és minőségi kategóriától függően 10-18 hónapi érleljük borainkat acéltartályban (alap kékfrankos, kadarka) , másod harmadtöltésű barrique hordókban (standard vörösborok) valamint első töltésű – magyar és francia 500 illetve 225 literes tölgyfa hordókban.  Boraink hosszútávú eltarthatóságát a derítés illetve steril szűrés garantálja.   A palackozás saját üzemünkben történik. Prémium borain minimum 1- 2 éves palackos érlelést követően kerülnek forgalomba.